Te fura la Factura

Te fura la factura: o campanie impotriva populismului pagubos in sectorul energiei

4La EFOR suntem foarte ingrijorati de populismul agresiv in energie: de ani de zile, auzim politicienii cum acopera tot felul de afaceri dubioase si contracte corupte cu pretextul „securitatii energetice”, simuland o grija ipocrita fata de micul consumator sau aruncand cate un slogan panicard de tipul „nu ne vindem tara”.

Ce ne-am propus sa facem?  Vrem sa demontam punct cu punct pretextele mincinoase oferind argumente solide; si sa explicam, pe cat ne pricepem, ce inseamna piata energiei, de ce liberalizarea e un lucru bun – nu doar ceva impus din afara, si cum putem sta „cu ochii pe ei” ca sa ne fure mai putin.

Incercam sa facem asta prin mai multe proiecte pe energie. De pilda, ne uitam de mai bine de 4 ani la ce face reglementatorul in energie ANRE, scriem rapoarte si facem conferinte in care spunem daca lucrurile au evoluat in bine sau in rau. Am schimbat ceva: in legea reglementatorului ANRE s-au preluat cca 80% din recomandarile pe care le-am facut si s-a schimbat putin si modul in care functioneaza institutia in interior. In alte doua proiecte, analizam piata de energie, cat se fura, de ce e proasta cate o lege, de ce e bine sa pastram legea energiei cum arata ea acum si facem propuneri de imbunatatire a deciziilor de azi. Am publicat cateva rapoarte si am facut dezbateri cu cei din sector. Iesim public cand se mai da cate un „tun”  cu un contract cu dedicatie sau cand mai face Guvernul cate o nefacuta prin legi sau prin bugetele companiilor de stat. De fiecare data cand ne dam cu parerea, ne sfatuim cu experti si actori din sector si dam rapoartele noastre la revizuit si unor specialisti, romani sau straini, tocmai ca pozitiile noastre publice sa fie cat mai echilibrate si mai bine documentate. Facem conferinte cu oameni din sector (din ministere, parlamentari, companii, asociatii profesionale, asociatii de consumatori, grupuri de experti, finantatori etc.) si presa.  Facem si dezbateri cu public larg, desi abia acum incepem si inca invatam.

In proiectul in care am facut site-ul de fata, explicam ce inseamna liberalizarea pietei si cum poate castiga si micul consumator din ea. Pe scurt: am facut o analiza privind efectele liberalizarii pietei de energie electrica si gaze, am scris un raport, am mers si am discutat prin tara cu oameni obisnuiti ca sa vedem ce parere au cu adevarat despre liberalizare, sa explicam ce scrie in factura si, mai ales, cati bani au pierdut din buzunare prin coruptie sau din faptul ca nu s-a liberalizat inca piata. Distribuim un fel de „facturi” ale pierderilor din buzunarele noastre prin faptul ca nu s-a liberalizat piata. Daca va convingem, va rugam sa cititi si sa semnati petitia. Apoi, cu ce am aflat de la voi din dezbateri si cu ce aflam ca s-a schimbat in perceptia voastra despre subiect, facem un raport pe care il dam celor de la Guvern, sa tina si el cont de ce crede lumea si sa aratam ca populismul nu tine la infinit.

Categories: Informatii.