Te fura la Factura

Vă mulțumim pentru interes, însă perioada de semnare a petiției a expirat.

Opriti subventiile care ne fura!

Romanii au platit destul.

Semnatarii acestei petitii solicita:

 

1. Guvernul sa publice nivelul ajutoarelor totale din ultimii 15 ani, ajutoare primite de primii 10 mari consumatori de energie electrica si traderi, precum si de primii 10 mari consumatori de gaze si traderi, sub forma de preturi mici la energie, reduceri acordate de companiile de stat, precum si prin alte facilitati directe sau indirecte. Guvernul sa publice trimestrial de acum inainte ajutoarele acordate in continuare acestor beneficiari.

2. Guvernul sa publice pâna la mijlocul lui 2015 o analiza a modului cum au folosit cei subventionati ajutorul primit si a beneficiilor sociale rezultate in ultimii ani;

3. Guvernul sa nu mai aprobe nici o alta cerere similara din partea industriei, prin memorandum la nivelul companiilor de stat sau decizie guvernamentala, inainte de verificarea urmatoarelor aspecte in fiecare caz:
ce au primit solicitantul in cauza pâna acum (subventii directe sau prin preturi mici la energie si discounturi de la companii de stat; alte facilitati)
ce s-a facut cu acele ajutoare si facilitati (investitii, locuri de munca)
ce intentioneaza sa faca cu noul ajutor solicitat, adica ce obligatii isi asuma beneficiarii pentru sprijinul solicitat (investitii, locuri de munca)
cine si cum va monitoriza din partea Guvernului indeplinirea obligatiilor asumate de beneficiari

4. ANRE sa publice anual rapoarte detaliate pentru piata de energie electrica si cea de gaze prin care sa se analizeze inclusiv subventiile primite de acesti consumatori si impactul acestora asupra pietei si concurentei.

5. ANRE sa transmita furnizorilor de energie electrica, respectiv gaz natural, datele privind facilitatile acordate marilor consumatori si traderi, pentru ca furnizorii sa distribuie aceste informatii tuturor consumatorilor o data cu factura de energie, o data pe an.