Te fura la Factura

Ce e, de fapt, piata  asta de energie electrica si de gaze?

Caricatura 4Foarte pe scurt, atat pentru energie electrica, cat si pentru gaze, avem doua piete: o piata angro si o piata de retail. Pe piata angro, furnizorii cumpara de la producatori. Pe piata de retail, consumatorul cumpara de la furnizor. Tu esti un client al pietei de retail.

Avem doua tipuri de piata: o piata libera, in care furnizorii cumpara de la ce producatori vor sau de la alti furnizori printr-o bursa specializata (OPCOM sau, pentru piata de gaze, si BRM) si vand mai departe caror clienti vor; si o piata reglementata, unde furnizorii cumpara numai de la anumiti producatori, la preturi stabilite de un reglementator ANRE si sunt obligati sa vanda anumitor clienti, stabiliti tot de ANRE, deci nu-si pot alege clientii.

Tu esti azi in piata reglementata. In afara de gospodarii, toti ceilalti consumatori (firme mari sau IMMuri) sunt in piata libera.

Furnizorii iau energia de la producatori si ti-o aduc in casa sau la fabrica. Pe langa energia electrica sau gaze, platesti transportul ei plus taxe si accize si inca niste lucruri pe care le explicam aici.

In ciuda a ce ti se spune, cam 95% din piata de energie functioneaza exact ca orice piata –  de cartofi, sosete sau caiete. Doar 5% functioneaza dupa niste reguli speciale, ca sa tina in echilibru tot sistemul si, de fapt, chiar si cei 5% se tranzactioneaza tot prin reguli de piata un pic mai complicate. Acelasi lucru se intampla si in piata de energie electrica, si in cea de gaze.

 

Ce inseamna liberalizarea pietei de energie?

Sa zicem ca esti un consumator casnic.

Pana in 2017 pentru energia electrica si 2018 pentru cea de gaze, daca ramai la furnizorul la care esti azi, platesti un pret reglementat. Adica, exista o institutie publica, pe numele ei ANRE, care spune furnizorului tau:

– sa cumpere energie de la anumiti producatori la preturi stabilite de aceasta ANRE (sau gaze de la producatorii interni – Romgaz, Petrom, Amromco etc. si din import, in proportii prestabilite – ca idee, anul acesta importul a scazut foarte mult, in factura ta gasesti doar 2% gaz de import)

– apoi sa-ti vanda tie la acest pret, plus tarifele de retea prin care se transporta energia electrica, respectiv gazele, de la producator pana la tine in casa, plus o marja de profit pentru furnizor.

Din 2017/2018 incolo, furnizorul tau va putea cumpara de la ce producator vrea, iar tu vei putea cumpara de la ce furnizor vrei. Adica, daca nu iti mai convine sa cumperi curent de la ENEL, de pilda, poti sa cumperi de la cei peste 60 de furnizori care se gasesc in piata libera si pe care ii poti gasi aici. La fel, pentru gaze, ai aici lista completa a furnizorilor, peste 100.

Ce inseamna liberalizarea? Inseamna, pur si simplu, ca iti vei putea alege ce furnizor vrei tu dintre cei peste 60, respectiv 100.

 

DA, POTI CUMPARA DE LA ORICE FURNIZOR.

Te intrebi, ok, dar eu sunt conectat la o retea, de pilda, la ENEL, nu inseamna ca trebuie sa cumpar energie numai de la ENEL? NU. Poti cumpara de la oricare furnizor. ENEL Distributie, cel care administreaza reteaua din zona ta, e obligat sa-ti asigure acces la energie indiferent ca faci contract cu ENEL Furnizare sau cu alt furnizor, Axpo, EFT, Electromagnetica, EON sau oricare altul din lista de care vorbeam. ANRE il obliga pe ENEL Distributie sa-ti asigure acces; si reglementeaza strict tariful de transportare a energiei prin reteaua care iti ajunge in casa. In alte cuvinte, iti vei putea schimba furnizorul exact asa cum o poti face la serviciile de Internet sau telefonie, indiferent cine se ocupa de fire. Exact la fel se intampla si pentru gaze. Nu esti legat de GDF sau de EON, desi esti conectat la reteaua de distributie pe care o administreaza ei.

 

Ce inseamna calendarul de liberalizare pentru energia electrica?

Ai auzit, probabil, ca piata de energie electrica se liberalizeaza si ca exista un „calendar” de liberalizare pana in 2017. Ce se intampla pana atunci? Intr-o schema destul de complicata, in 2012 furnizorul tau cumpara toata energia pe care ti-o dadea tie, 100%, la preturi si cantitati reglementate. In 2017, furnizorul tau de azi va cumpara 100% din energia pe care o vinde din piata libera, de la orice producator vrea. Intre 2012 si 2017, furnizorul tau cumpara o parte de la reglementat si o parte din piata libera, de pe bursa. Sa zicem, in 2014 cumpara 60% reglementat si 40% de pe bursa. In factura vei vedea 60% pret dintr-un „cos” reglementat si 40% dintr-un pret mediu pe care il estimeaza ANRE ca va putea obtine furnizorul tau energie cumparand liber de pe bursa OPCOM. Ponderea cantitatilor reglementate va scadea de la 60% pana la 0% in 2017.

Pentru piata de energie electrica NU trebuie sa te temi de liberalizare. Preturile reglementate sunt cam aceleasi cu cele din piata libera.

Ce inseamna calendarul de liberalizare pentru gaze?

Ai auzit, probabil, si de piaţa de gaze naturale ca se liberalizează şi că există un „calendar” de liberalizare până în 2018. Ce se întâmplă până atunci?

Deocamdată încă nu e clar, că s-a modificat legea la sfârşitul lui 2014 şi nici nu ştim când se va termina liberalizarea. Cel mai probabil, toate cantităţile de gaz pe care le cumperi vor rămâne la un preţ reglementat care va creşte gradual până va ajunge la preţul pieţei. Tu plăteşti azi pentru gazul de producţie internă 53,3 lei / MWh. Dacă preţurile din piaţă rămân cam la nivelul de azi, în 2018 vei plăti cam 90 lei / MWh pentru acelaşi gaz. În factura ta, plăteşti:

preţul gazului de producţie internă x procent din consumul tău care se acoperă din producţia internă de gaz (cam 98% azi) + preţ gaz import x procent import (cam 2%) + tarife de înmagazinare + tarife de transport + tarife distribuţie + accize, taxe etc.

Pe scurt, plăteşti acum cam 112-115 lei / MWh plus TVA. Dacă piaţa s-ar liberaliza mâine, ai plăti cam 150 lei / MWh + TVA. Adică, preţul tău final în factură ar creşte doar din liberalizare cu vreo 30%. Dar noi ne aşteptăm ca preţurile din piaţă să mai scadă puţin în perioada următoare şi creşterea totală să fie, de fapt, mai mică.

Atentie! Nimeni nu vrea sa liberalizeze piata ca sa suferi sau sa saracesti.

Ce îţi explicăm mai jos e că:

– până acum, n-ai văzut realmente câţi bani ai plătit din buzunarul tău, pe lângă factura pe care o primeşti. Fără să ştii, ai plătit în ultimii 10 ani mult mai mulţi bani decât dacă piaţa ar fi fost liberalizată! Mai exact, ai plătit vreo 2000 RON în ultimii 10 ani, pe lângă factură.

– dacă preţurile se liberalizează, există resurse la buget din care poţi fi sprijinit punctual, în caz că factura ta de gaze şi de energie în general e prea mare.

Fără să insistăm, poţi vedea detalii mai pe scurt aici şi mai pe lung aici, sunt două lucruri pe care trebuie să le ştii:

– „ajutorul social” pe care îl primeşti prin preţurile reglementate este teribil de inechitabil. Îi compensează mai mult pe cei mai bogaţi şi mai puţin pe cei mai săraci. Pe scurt, dacă îţi imaginezi o plăcintă pe care o plătim toţi, 38% din ea se duce la cei mai bogaţi 20% din casnici, iar cei mai săraci 20% primesc doar 6% din ajutor.

– poţi fi compensat, dacă prin liberalizare îţi creşte factura atât de mult încât să simţi la buzunar. Se poate impozita profitul suplimentar al producătorilor de gaze rezultat din preţurile mai mari (de fapt, se şi face asta, numai că cei 1 miliard de lei colectaţi până acum se duc la bugetul general statului, nu în scheme de sprijin pentru cei săraci).