Te fura la Factura

 

 

Ce vad in factura de energie electrica si nu pricep?

 Factura site 1

Caricatura 2OK, ai primit prin posta factura de energie electrica de la furnizorul tau. Dar daca te uiti in factura, vei vedea ca platesti niste lucruri cu nume care de care mai ciudate: rezervare, energie activa, contributie pentru cogenerare, certificate verzi, CPC si altele. Ce inseamna toate astea?

rezervarea e un soi de abonament in care intra un pret care iti asigura disponibilitatea energiei la orice ora din zi si din noapte si un consum de 1 kWh/zi;

energia activa e cat consumi propriu-zis. Pe linia din factura cu „energie activa” vezi cat e ce cumperi din „cosul” reglementat;

contributia pentru cogenerare: platesti o suma care se colecteaza la furnizor, ajunge apoi la Transelectrica si se imparte la CET-uri, centrale care produc in acelasi timp energie electrica si termica. Vezi si „Ce-am platit fara sa vad?” Cum am explicat in articolul indicat, bonusul de cogenerare e prost construit, pentru ca se duce ca subventie fix catre cei mai ineficienti si mai poluanti in loc sa stimuleze investitie in centrale noi. Sa speram ca scapam de el in curand, ca nici UE n-o priveste cu ochi prea buni;

certificatele verzi: platesti o suma care se colecteaza la furnizor si se redistribuie printr-un mecanism special la producatorii de energie „verde”: eoliene, fotovoltaice etc. Varianta lunga a explicatiei e asa: fericitii posesori ai unei centrale de energie verde primesc niste certificate verzi pe fiecare MWh pe care il produc si reusesc sa-l vanda in piata. Toti furnizorii din piata (cei care cumpara de la producatori si vand la consumatorii finali) sunt obligati sa vanda in piata, din toata energia pe care o vand, un anumit procent de energie din sursa verde, sa zicem, 10%. Ca sa-si faca aceasta „cota”, cumpara fie de la producatorii de energie verde, fie certificate verzi pentru fiecare MWh care le lipseste la cota. Apoi iti pun pe factura costul certificatelor verzi. Ca idee, schema nu e rea, ca stimuleaza investitiile in tehnologie curata; dar la noi pur si simplu n-ar fi fost nevoie de o asemenea schema daca nu am fi subventionat din greu pe principalii competitori ai energiei verzi, sectorul termo ineficient. Vezi „Ce-am platit fara sa vad?”

„CPC”. Cea mai bizara exprimare pentru energia pe care o cumperi din piata libera, de fapt. Tu cumperi, sa zicem, in decembrie 2014, 100 kWh. Pe factura vei vedea doua linii: „energie activa”, 60 kWh; „energie activa pentru CPC”, 40 kWh. Ce inseamna asta: 60 kWh sunt cumparati de furnizorul tau de la producatori reglementati si la pret reglementat, in „cosul” de care vorbeam mai sus; 40 kWh sunt cumparati la liber de pe bursa. Asa au construit acest calendar de liberalizare. Aceeasi factura ar fi aratat in 2012 astfel: „energie activa 100 kWh”, fara randul cu CPC; iar in 2017 vei avea doar „energie activa pentru CPC”, adica furnizorul tau va cumpara energie doar de pe bursa, de la ce producator sau furnizor gaseste, tranzactionand liber si fara restrictii.

Cum stabileste reglementatorul ANRE cat e pretul pentru CPC, numai bunul Dumnezeu si reglementatorul stiu. De fapt, estimeaza cat va fi pe perioada urmatoare pretul mediu al energiei in bursa; si face apoi rectificari.

Care e povestea cu estimarile anterioare? Pretul tau e reglementat integral si cuprinde asa:

  • pretul energiei („cos” reglementat + CPC) + tarif distributie + tarif transport + marja (reglementata) a furnizorului + certificate verzi + cogenerare + accize etc.

Cosul reglementat, tarifele de distributie, transport, marja reglementata a furnizorului, bonusul de cogenerare sunt calculate si reglementate la inceputul anului; iar pretul la care se asteapta ANRE sa gaseasca furnizorul tau energie in bursa in perioada urmatoare si certificatele verzi sunt initial estimate pentru perioada urmatoare (de pilda, trimestrial). Ca urmare, in factura vei vedea „estimarile anterioare” si apoi rectificarea ulterioara, cu datele concrete din piata.

Ce NU vezi in factura sunt, concret, tarifele pe care le platesti pentru folosirea retelei (tarif de transport, tarif de distributie) care sunt undeva pitite in „rezervare” si „energie activa”. Pana la liberalizarea pietei, pretul pe care il vezi in factura e reglementat prin Ordine ANRE.

 

 

Ce vad in factura de gaze si nu pricep?

 

Factura site 2

Untitled-2

Să ne uităm puţin şi la factura ta de gaze, cea pe care sunt costurile transparente pe care le plăteşti pentru gaze. Acolo vei vedea nişte lucruri destul de clare: indexul vechi şi nou, diferenţa – care e cantitatea de gaze pe care o plăteşti, echivalentul energetic al cantităţii în metri cubi, adică transformarea în din mc în kWh. Vei vedea apoi preţul de furnizare a gazului.

Ce NU vezi pe factură: nu poţi vedea individual cât anume e preţul energiei şi tariful de distribuţie, de înmagazinare, de transport pe care le plăteşti efectiv. Ele se pot găsi în alte ordine ANRE, în care sunt trecute tarifele reglementate pentru fiecare companie de distribuţie. Nu vei vedea prea clar, de pildă, că în 2014 ţi-au crescut tarifele de distribuţie cu 30-40% – o creştere de care nu se discută, când vorbim de majorarea preţurilor pentru gaze, că vorbim doar de liberalizare, nu şi de celelalte părţi din preţ. Nu înseamnă că pentru această creştere a tarifelor de distribuţie nu există explicaţii legitime (inflaţie nerecunoscută anterior, reducerea consumului care înseamnă tarif mai mare de distribuţie pe unitatea de consum pentru recuperarea costurilor fixe etc).