Cum lucrurile sunt destul de complicate, ti-am facut doua facturi si doua bonuri fiscale, ca sa vezi cat si cum te-a furat statul. Click pe fiecare titlu pentru explicatii in detaliu.
Ce-am platit fara sa vad in factura de energie electrica?
De multi ani, pe langa ce vezi in factura de energie electrica pe care o primesti de la furnizorul tau, platesti tot soiul de ineficiente in subventii mai mult sau mai putin ascunse, precum si multa coruptie… care te ustura la buzunar! Numai in ultimii 10 ani, tu si ceilalti contribuabili ati suportat 26,6 miliarde lei pierderi doar din cauza ca piata nu s-a liberalizat.
Ce inseamna banii acestia, aproape 6 miliarde de euro? Din banii astia s-ar fi putut construi de aproape 4 ori autostrada Pitesti-Sibiu; vreo 200 de spitale maricele; sau peste 1000 de scoli complet echipate, cu salariile profesorilor cu tot.
Ce-am platit fara sa vad in factura de gaze?
De multi ani, pe langa ce vezi in factura de gaze naturale pe care o primesti de la furnizorul tau (daca ai centrala proprie), platesti tot soiul de ineficiente, dar mai ales coruptie. Numai in ultimii 10 ani, tu si ceilalţi contribuabili ati suportat 13,8 miliarde lei pierderi doar din cauză că piaţa nu s-a liberalizat.
Ce înseamnă suma asta, cam 3 miliarde de euro? Ca idee, cam atat ar costa trei autostrăzi Comarnic-Brasov, 1000 de camine pentru varsnici sau tot 1000 de camine civilizate pentru copii, cu salariile personalului cu tot!
Cat m-a costat coruptia in sectorul energiei electrice?
In piata de energie, continua sa existe un numar de probleme care favorizeaza coruptia si pierderea de bani din buzunarul contribuabililor:
– faptul ca companiile de stat nu au vandut energia prin licitatie
– companiile de stat au incalcat reguli privind achizitiile publice
– companiile de stat au folosit resurse pentru activitati care nu au de-a face cu activitatea companiilor respective
– companiile de stat nu functioneaza dupa aceleasi reguli ca cele private, de pilda, sunt sprijinite sa nu intre in faliment prin tot felul de subventii mai mult sau mai putin ascunse, stergeri de datorii etc., ceea ce le ofera un avantaj competitiv nedrept fata de un investitor privat
– reglementatorul are relatii inadecvate cu industria reglementata
– nu exista mecanisme esentiale in functionarea bursei care sa permita tranzactionarea simpla si cu asumarea corecta a responsabilitatilor contractuale pentru cei implicati.
Dintre acestea, marea majoritate NU pot fi rezolvate doar cu ajutorul procurorilor. Este necesara functionarea unor mecanisme de control ex ante, reglementari, actualizarea legislatiei, cresterea capacitatii si responsabilitatii unor institutii precum Curtea de Conturi, ANRE sau Consiliul Concurentei.
Cat m-a costat coruptia in sectorul gazelor?
La fel ca in piata de energie electrica, si in piata de gaze am avut de-a lungul anilor cateva scandaluri de coruptie rasunatoare, implicand in special companii care au beneficiat de gaz mai ieftin decat toata lumea. Una din marile dileme pe care le avem azi este in ce masura procuratura poate rezolva toate problemele din sistem: de pilda, se pot investiga discounturi acordate prin incalcarea legii, dar ce se poate face in cazul in care insasi legea este data cu dedicatie pentru anumite companii? Si aici, este la fel de importanta functionarea altor institutii de control, precum Curtea de Conturi, dar conteaza si sanctionarea la vot a politicienilor care iau decizii proaste.